Zainteresovani ste za Domen I hosting Srbija? U ovom članku ćemo vam objasniti sve što treba da znate o hostingu, odabiru hosting provajdera, razlika izmedju domaćeg i stranog hostinga, koji hosting u Srbiji je najbolji itd.

Naučićete koji tip hostinga je za koga i nakon toga ćemo vam pomoći da odaberete savršenog hosting provajdera u Srbiji za svoje potrebe!

Domen I hosting Srbija – Sve što treba da znate

Domen I hosting Srbija – Šta je hosting

Bez obzira na to da li je ovo vaša prva ili 50. web lokacija, ključno je da razumete šta konkretno dobijate kada kupujete Domen I hosting Srbija. U suštini, vaš web host vam pruža mesto za skladištenje svih bitnih datoteka i podataka vaše web lokacije. Osim toga, brine se o isporuci tih podataka ljudima koji posećuju vašu web lokaciju preko svojih pretraživača.

Sačuvane informacije mogu uključivati slike, video zapise, datoteke jezika za označavanje hiperteksta (HTML), pa čak i kaskadne tabele stilova (CSS) koji govore temi vašeg sajta kako da se ponaša. Ako smatrate da je web adresa ili naziv domena vaše web lokacije adresa ulice, možete zamisliti web host kao stvarnu kuću.

Kada ljudi pokušaju da posete vašu web lokaciju, njihovi pregledači koriste te informacije da lociraju vaš web host i pristupe sadržaju vaše web lokacije. Bez web hosta, drugim rečima, vaša web lokacija ne bi bila povezana sa ostatkom interneta.

Ne samo da je Domen I hosting Srbija neophodan element pokretanja bilo koje web lokacije, već može imati i značajan uticaj na vašu optimizaciju za pretraživače (SEO). To je zato što vaš web host utiče na brzinu, bezbednost i još mnogo toga. Uskoro ćemo detaljnije razgovarati o ovim stavkama. Primarna stvar je da je vaš web host bitan, tako da je od vitalnog značaja da pažljivo napravite svoj izbor.

Kako odabrati najbolju uslugu Domen I hosting Srbija za svoju web lokaciju

Sada kada znate nešto više o tome šta hosting kompanija nudi, možemo vam pomoći da procenite svoje mogućnosti. Ako želite da pomognete svojoj web lokaciji da bude što uspešnija od samog početka, moraćete da merite svaki web host koji razmatrate u odnosu na sledećih 16 kriterijuma.

1. Znajte koje su potrebe vašeg web sajta

Za početak, dobra je ideja da sednete i napravite listu svojih potreba. Nakon toga, lakše ćete im odrediti prioritet dok upoređujete svoju listu sa onim što svaki potencijalni domaćin nudi.

Ako vaša web lokacija ima određenu nišu, na primer, to ćete želeti da uzmete u obzir. Ako pravite web lokaciju za fotografije, možda ćete morati da date prioritet brzini i funkcijama skladištenja. Pored toga, neki domaćini takođe nude opcije mreže za isporuku sadržaja (CDN) za sajtove sa velikim sadržajem.

Web lokacije za e-trgovinu, s druge strane, možda žele da se fokusiraju na propusni opseg i bezbednost. U stvari, neki domaćini nude planove specifične za e-trgovinu. Takođe, ne zaboravite da razmislite kakva (i kolika) podrška vam može biti potrebna.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, razmislite o sistemu upravljanja sadržajem koji želite da koristite za svoju web lokaciju. WordPress sa ponosom zauzima više od 60% CMS tržišta, tako da mnoge kompanije za web hosting nude usluge posebno prilagođene platformi.

2. Proverite primarne karakteristike hosting provajdera

Ako ste već odredili šta vam treba od svog web domaćina, moći ćete bolje da se krećete u ovom koraku. Neki domaćini nude veoma opšte usluge, dok drugi mogu pružiti specifične karakteristike koje vam mogu učiniti život mnogo lakšim.

Kada istražujete web lokaciju provajdera hostinga, trebalo bi da možete prilično brzo da kažete da li je ono što vam treba deo njegove ponude. Ako morate da tražite te informacije, domaćin možda neće biti zaista fokusiran na funkcije koje zadovoljavaju vaše primarne potrebe.

Čitanje recenzija je još jedan odličan način da utvrdite da li će dati web host obezbediti ono što je potrebno vašoj web lokaciji. Kupci su obično veoma iskreni u onlajn recenzijama, tako da možete potražiti komentare koji govore o funkcijama koje će vam doneti najveću razliku.

3. Potvrdite politiku povraćaja novca i garancije domaćina

Nikada ne znate šta se može dogoditi kada počnete da pravite svoju web stranicu. S obzirom na to, mudro je da temeljno pregledate politiku refundiranja vašeg potencijalnog web hosta. Ako niste zadovoljni svojim domaćinom ili se potpuno predomislite o sajtu, neophodno je da imate opcije.

Pored toga što možete da otkažete svoj plan i dobijete povraćaj novca, pametno je razumeti šta domaćin garantuje, a za šta ne preuzima odgovornost. Ovo može uključivati gledanje na njegovu garanciju neprekidnog rada (kao što smo ranije razgovarali) zajedno sa dokumentima o uslovima korišćenja usluge.

Takođe možete pogledati da li postoji stranica sa statusom u realnom vremenu koju možete da vidite.

4. Saznajte koje su vaše opcije nadogradnje

„Čitanje sitnog slova“ je pametan potez kad god potpisujete ugovor za Domen I hosting Srbija. Ovo se pogotovo odnosi na onlajn usluge. Pre nego što se prijavite sa planom hostinga, važno je da budete sigurni da nećete biti kažnjeni zbog kasnijeg nadogradnje.

Na kraju krajeva, s vremena na vreme vaš novi blog ili podkast mogu postati viralni i moraćete brzo da se povećate da biste svojoj web lokaciji obezbedili dodatne resurse i prostor. To je dobra stvar! Međutim, moraćete da se uverite da vaš plan hostinga može da napreduje sa vama, umesto da vas zadržava.

5. Steknite čvrsto razumevanje svih ograničenja naloga

Naročito ako pravite potpuno novu web lokaciju, možda nećete znati na koji nivo saobraćaja ćete naići. Iz tog razloga, preporučujemo da temeljno istražite da li će vaša buduća usluga hostinga postaviti bilo kakva ograničenja na vaš nalog.

To znači da morate imati osnovno razumevanje propusnog opsega. Ovo je termin koji se koristi da obuhvati količinu podataka i saobraćaja koji teče kroz vaš server. Na primer, ako imate mnogo video snimaka smeštenih na vašem serveru, možda ćete potrošiti mnogo propusnog opsega dok ih više posetilaca gleda odjednom.

Čak i kada naiđete na host koji nudi neograničen saobraćaj, trebalo bi da istražite njegove smernice. Sećate se onog sitnog slova koji smo ranije spomenuli? Ponekad „neograničeni“ planovi i dalje imaju neka ograničenja kojih biste trebali biti svjesni.

Pre biranja Domen I hosting Srbija, poslušajte ovih 5 saveta.

Domen I hosting Srbija – Tipovi hostinga

1. Shared (Deljeni) hosting za nove i male web lokacije

Deljeni hosting je upravo ono što zvuči — vaša web lokacija deli server sa drugim korisnicima. Najznačajnija prednost ovog tipa hostinga je ta što je to najjeftinija opcija jer pruža najmanje resursa i najmanju količinu prostora za skladištenje.

Nažalost, deljenje servera takođe znači da druge web lokacije koje se nalaze na njemu mogu uticati na vašu web lokaciju. Na primer, vaša web lokacija će biti podložnija napadima malvera. Može se čak i srušiti ako druga lokacija doživi nagli saobraćaj koji preopterećuje vaš zajednički server.

2. Dedicated (Namenski) hosting za profesionalne sajtove sa velikim prometom

Namenski hosting je sušta suprotnost deljenom hostingu. Sa ovom vrstom plana, imaćete ceo server rezervisan samo za vašu web lokaciju. Nećete morati da brinete o tome da li druge web lokacije utiču na vaše performanse, bezbednost ili prostor na disku.

Naravno, dobre stvari imaju cenu. Namenski planovi za hosting obično su skupi, a neki se kreću i do stotina dolara mesečno. Ako imate malu web lokaciju koja neće koristiti resurse namenskog servera u najvećoj meri, ovo bi moglo biti preterano.

3. Virtuelni privatni server (VPS) hosting za web lokacije koje rastu

Ako ste zabrinuti zbog nedostataka deljenog hostinga, ali vam nije potreban ceo web server za sebe, rešenje virtuelnog privatnog servera (VPS) pruža lepu sredinu. Iako ćete i dalje deliti svoj server sa drugim web lokacijama, svaka lokacija ima dodeljenu i virtuelno podeljenu količinu prostora.

Poznavanjem različitih tipova hostinga možete sigurnije doneti odluku o Domen I hosting Srbija.

Domaći ili strani hosting za Domen I hosting Srbija?

Ovo pitanje vas možda najviše zanima – koja je razlika izmedju domaćeg i stranog hostinga?

Domaće firme najviše odlaze kod domaćih hosting provajdera u potrazi za Domen I hosting Srbija jer su u blizini i imaju osećaj da domaći provajderi mogu pružiti mnogo kvalitetniju korisničku uslugu. Smatraju da kod stranih provajdera bi bili samo kao broj a ne kupac sa posebnim zahtevima, željama i problemima. 

Mi vam možemo sa sigurnošću reći da, iako imaju milione korisnika, mnogi veći strani provajderi i dalje pružaju izuzetne usluge korisničke podrške. Medjutim, većini domaćih firmi bismo ipak preporučili da se drže domaćih provajdera za Domen I hosting Srbija, a tek kasnije da odluče da li strani provajderi imaju nešto što vam može više pomoći a što domaći provajderi nemaju.

Domen I hosting Srbija – 3 najbolja domaća hosting provajdera

1. DreamWeb

Po nama, ovo je možda čak i najbolja domaća hosting kompanija trenutno na tržištu. Imaju velike pluseve, uključujući veoma pristupačne cene, brze servere, 99,9% “uptime” (vreme tokom koga vaš server radi i vaš sajt je dostupan internet posetioci), menjanje DNS opcija (ovo vam može pomoći ukoliko budete hteli da promenite hosting), i privatne servere. 

Vode se sloganom “najbolji hosting u Srbiji” i vrlo dobro su opravdali taj slogan. Kvalitetna kompanija koja je dugo u poslu. Odabirom DreamWeb hostinga ne možete napraviti grešku.


Saznajte više

2. Adriahost

Još jedna hosting firma koja se vodi sloganom “najbolji hosting u Srbiji”. U istom su rangu sa DreamWeb-om. Od hosting usluga nude shared hosting, VPS hosting, audio (radio) hosting i zakup servera. Kupovinom njihovog Business Plus plana dobijate besplatan domen za vaš sajt, uz neograničenu memoriju, protok i broj sajtova koji možete hostovati kod njih.

Takodje i nude besplatan SSL sertifikat uz sve kupovine. Ovo je jako važno da svaki sajt današnjice poseduje. 

Osim toga, još jedna izuzetna hosting kompanija sa kvalitetnim timom i ogromnim iskustvom u služenju domaćih firmi. Veoma dobro rešenje za Domen I hosting Srbija.


Saznajte više

3. Unlimited

Korisnici ih dosta hvale, i to sa dobrim razlogom! Unlimited kompanija nudi razne hosting usluge i izdvaja ih odlična brzina njihovih servera, koji se nalaze širom Evrope. Razlog zbog koga su njihovi serveri toliko brzi je to što su tipa LiteSpeed. Sve što treba da znate o ovoj tehnologiji kao prosečan korisnik/ica kompjutera je da je ovaj tip servera znatno brži od Apache i Nginx servera koje većina provajdera nudi.

Novija hosting kompanija koja se vrlo brzo probila na tržištu zbog kvaliteta njihovih usluga.


Saznajte više

I to bi bilo to za ovu listu! Najbolje hosting firme u Srbiji su pred vama i nadamo se da smo vam dali dobar odgovor na temu Domen I hosting Srbija. Srećno u budućim poduhvatima!

Svi članci: